La diversitat està  present en tots els aspectes de la vida i representa un dels principals conflictes actuals a la nostra societat. Qualsevol tipus de diversitat: ètnica, cultural o sexual implica valors com la solidaritat i el respecte per les diferències de les persones.

La diversitat sexual fa referència a la possibilitat que té una persona de viure la seva orientació sexual i la seva identitat de gènere de manera lliure i responsable. Habitualment aquest concepte funciona com a “paraigua” per referenciar sota el seu nom identitats, sexualitats i gèneres que, històricament, han estat estigmatitzats. El seu ús, doncs, és polític.

D’aquesta manera, en l’àmbit de les polítiques públiques relacionades amb els drets sexuals i els drets reproductius, s’entén que la diversitat sexual inclou totes les formes de viure la sexualitat, incloent-hi l’heterosexualitat.

Pel que fa a l’entorn educatiu, l’escola, a més de ser un dels espais on els nens i les nenes passen la major part del temps, constitueix un dels grans elements de socialització per ells i és el lloc on comencen a prendre consciència de l’altre, i per tant, també de l’heterogeneïtat sexual.

Les escoles creen un context social i cultural amb una sèrie de valors i conductes en què els nens i les nenes es submergeixen, impregnant la seva personalitat en molts casos d’estereotips i actituds discriminatòries envers tota mena de diversitat sexual.

Per això, és important la necessitat de la implicació per part de l’escola en el foment de les actituds positives cap a la diversitat, allunyant-se de l’ocultació, la violència o l’odi, que de vegades es generen en aquest context.

L’adaptació del sistema educatiu cap a la integració del respecte de la diversitat afectivosexual, així com les diferents expressions d’identitat de gènere, és fonamental per assolir la superació dels estereotips i els comportaments sexistes, la desigualtat i la discriminació.

Què és la diversitat sexual?

La diversitat sexual es construeix mitjançant la combinació de diferents dimensions sexuals.

  • El sexe biològic (femení, masculí o intersexual).
  • La identitat sexual (pertinença a un sexe oa un altre).
  • Rols de gènere (comportaments associats al gènere femení o masculí associats a una cultura en una època determinada).
  • L’orientació sexual (sentiments d’una persona a un sexe, ambdós o cap).

En el curs de formació sobre Diversitat Sexual que trobaràs en l’APP de Qdcursos assoliràs els següents objectius:

  • Conèixer els conceptes bàsics de la diversitat sexual.
  • Reflexionar sobre la diversitat sexual als espais educatius.
  • Crear intervencions educatives inclusive.

Escriu el teu comentari