La salut mental és el benestar general de la manera com penses, regules els teus sentiments i et comportes. Ens ajuda a determinar com controlem l’estrès,  la manera que tenim a relacionar-nos amb els altres i a prendre decisions.

La salut mental importa.

Quan se celebra el dia de la salut mental?

La celebració del Dia Mundial de la Salut Mental el 10 d’octubre és una iniciativa de la Federació Mundial de la Salut Mental (WFMH, en les sigles en anglès) que se celebra a més de 100 països.

Cada any aquesta organització proposa un aspecte de la salut mental, sota la forma de lema, juntament amb uns continguts sobre aquest tema.

Per què és important la salut mental?

La salut mental ens ajuda en múltiples factors del nostre dia a dia, com ara:

– Enfrontar l’estrès de la vida.

– Estar físicament saludable.

– Tenir relacions sanes.

– Treballar productivament.

– Assolir el teu potencial.

La salut mental és important en totes les etapes de la vida, des de la infància i l’adolescència fins a l’adultesa i la vellesa.

Pot canviar amb el temps la meva salut mental?

Quan parlem de tractar les nostres emocions, pot ser difícil saber què és normal i què no. Però quan es tracta d’accions com, per exemple, canviar hàbits alimentaris o de son, aïllar-se de les persones, sentir-se buit o com si res importés, no poder fer tasques diàries com anar a treballar o anar a escola… Són advertiments que no hem de deixar passar més temps.

Malalties mentals?

Les malalties mentals són afeccions que impacten sobre el nostre pensament, sentiments, estat d’ànim i comportaments. Poden ser ocasionals o duradores. Poden afectar la nostra capacitat de relacionar-nos amb els altres i el nostre rendiment diari.

Hi ha molts tipus de malalties mentals, com, per exemple:

– Ansietat

– Depressió

– Trastorns d’alimentació

– Trastorns de personalitat

– Estrès posttraumàtic

– Trastorns psicòtics, incloent-hi l’esquizofrènia.

Hàbits de la Salut Mental

Iniciar teràpia psicològica és un dels passos més sòlids per a la cura de la teva salut mental i emocional. Però el compromís va més enllà de la teràpia. Es tracta també d’identificar els teus pensaments, fer escriptura terapèutica, practicar algun esport, tenir algun hobbie, compartir moments amb els teus éssers estimats… tots aquests hàbits poden ser d’ajuda per cuidar la salut mental.

Dins aquests hàbits, llegir llibres d’autoajuda, escoltar podcast, veure sèries amb temes relacionats amb la salut mental i emocional poden ser un hàbit saludable. Tots aquests hàbits, acompanyats d’un professional, ajudaran a pair i transformar totes les coses que descobrim d’una manera sana i segura.

Benestar emocional

És fonamental cuidar-se un mateix per poder suportar les diferents tasques que ens acompanyen al nostre dia a dia. Aquests són alguns dels hàbits que ens poden ajudar a mantenir un equilibri físic i mental:

– Reorganitzar el temps: classificar les feines per ordre de prioritat i organitzar les diferents activitats del dia.

– Tenir cura del descans: dormir prou per poder portar una vida sana.

– Vida sana: l’exercici moderat i l’alimentació equilibrada ajudaran a sentir-se bé amb un mateix i a conservar l’energia.

Expressar els nostres sentiments: és fonamental expressar els que sentim, els sentiments positius ens apropen als altres i creen un ambient confortable. D’altra banda, expressar els sentiments negatius ens ajuden a impedir que s’acumulin i ens provoquin patiment.

9 accions que enforteixen una relació

Les relacions duradores són aquelles que es basen en un amor lliure i en què hi ha confiança. Tractar l’altra persona amb respecte vol dir estimar-la des de la llibertat i la tolerància. Per això, aquestes nou accions són les que faran enfortir una relació i tenir una relació sana:

– En primer lloc, la confiança.

– En segon lloc, el respecte.

– En tercer lloc, la humilitat.

– En quart lloc, la comprensió.

– En cinquè lloc, la comunicació.

– En sisè lloc, riure junts.

– En setè lloc, abraçar-se.

– En vuitè lloc, la honestedat.

– Finalment, la seguretat.

Amor propi

El concepte d´amor propi implica que s´ha establert un diàleg interior satisfactori i positiu que desemboca en la nostra acceptació emocional. Ens acceptem i ens estimem. Un cop aconseguit aquest equilibri anímic, és possible parlar de l’amor propi. El cuidat d’un mateix comença quan ens adonem del nostre valor i comencem a descobrir diferents coses que ens fan sentir bé.

Per això, començar a estimar-nos més és l’inici de tenir una bona salut mental.

Formem-nos

La formació abasta molts àmbits, i un d’ells és la salut. És molt important ja que ens dona una base que ens ajuda en el nostre dia a dia. Com per exemple, a saber comportar-nos en diferents situacions, saber prendre decisions, saber controlar les nostres emocions…

Com la salut mental és molt important, et recomanem el curs de Qdcursos | Tècniques de relaxació perquè siguis cuidant-te.

Escriu el teu comentari