El Mindfulness és una filosofia de vida que inclou la pràctica de la meditació. Tot i que moltes persones diuen que realitzen meditació, és de vegades un concepte equívoc, per tant abans de parlar del Mindfulness hem d’aclarir en què consisteix la meditació.

La meditació és una activitat intel·lectual en què es busca assolir un estat d’atenció centralitzada en un pensament o sentiment.

Aquest estat es recrea al moment present i pretén alliberar la ment de pensaments nocius. Com que el Mindfulness té tant a veure amb la manera com fem servir el nostre focus atencional, també se li crida atenció plena.

D’on prové el concepte Mindfulness? Història del terme!

Mindfulness ha estat traduïda a l’espanyol en diferents formes, totes compostes faltant una paraula del significat original. Les traduccions més comunes són Atenció Plena, Plena Consciència, Presència Mental i Presència Plena/Consciència Oberta entre d’altres.
Emprarem la traducció més utilitzada en aquest moment que és “Atenció Plena” i, en molts dels casos, directament el vocable anglès Mindfulness.

La paraula Mindfulness o “sati” a pali, un idioma vernacular similar al sànscrit que es parlava a l’època en què el Buda va començar a ensenyar fa 2500 anys.

Sati és la nominalització del verb “sarati” que significa rememorar o recordar. Com que recordar és precisament portar al present, en la seva concepció última sati o mindfulness és la capacitat humana bàsica de poder estar en el present i de “recordar-nos” estar en el present, és a dir, constantment estar tornant aquí i ara.

Mindfulness: partint de la meditació tradicional

Certament, a més del Mindfulness també hi ha una meditació de caire religiós i una altra orientada a millorar la salut, tant física com, en termes més abstractes, psicològics.

Els seus principis elementals són molt similars, ja que l’origen de la meditació, amb totes les branques que hi ha actualment, es va desenvolupar en les religions orientals com el budisme.

Tot i això, podem entendre el Mindfulness com un gir pragmàtic a la concepció de meditació tradicional. És a dir, que les propostes de recerca i pràctica del Mindfulness tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones en uns termes molt concrets, i no estan vinculades a una religió o una filosofia de vida determinades.

Per tant, la pràctica del Mindfulness està desvinculada de creences religioses i filosofies de vida concretes; és, simplement, una pràctica que es pot convertir en eina per millorar la qualitat de vida de les persones de manera demostrable.

Quan es pot practicar-ho?

Idealment, el Mindfulness s’hauria de practicar durant mitja hora al dia, tot i que es recomana començar amb sessions més curtes, de no més de deu minuts.

Per anar aclimatant la ment a les noves sensacions i anar construint a poc a poc estats mentals de meditació. Si ens passem amb el temps al principi, és fàcil que acabem frustrats en dedicar molta estona seguida a alguna cosa que encara no sabem fer bé, i acabem cansant-nos i abandonant aquesta rutina.

Per tant, aprendre a fer Mindfulness pot requerir un cert temps de pràctica fins que siguem capaços de meditar en gairebé qualsevol circumstància.

En aquest curs de formació de Mindfulness de la pàgina web de Qdcursos tindràs una sèrie d’objectius per assolir:

  • Dotar de les tècniques necessàries per augmentar els nivells de consciència, contribuint a gestionar millor els canvis, optimitzar la presa de decisions, gestionar les crisis i els desafiaments del dia a dia, així com obtenir benestar i un alt rendiment personal i professional.
  • Establir un pla d’acció per a la millora personal i professional en els aspectes d’autoconsciència, control emocional, gestió dels canvis i benestar general.

Aquest curs va dirigit majoritàriament a treballadors ocupats, encara que també permet la participació de treballadors en situació de desocupació.

Consulta aquí tota la informació del curs de Mindfulness de Qdcursos!

Escriu el teu comentari