Un Ecommerce es pot definir com una botiga virtual en la qual s’utilitza un  mètode de compravenda per realitzar transaccions i contactar amb els seus consumidors.

Aquest model de negoci ha estat clau perquè petites empreses puguin créixer i accedir a altres mercats, cosa molt difícil d’aconseguir per la via tradicional.

No necessitar grans infraestructures i poder prescindir de limitacions com ara el temps, l’espai o la logística ha estat una de les principals causes que n’han propiciat l’expansió.

El comerç electrònics obre a l’empresa un ampli ventall de possibilitats. Ofereix l’oportunitat d’arribar a un nombre més gran de consumidors sense importar el lloc on es trobin.

A més, la reducció de costos pel que fa al lloguer d’un local físic (amb tot allò que això comporta), permet baixar el preu del producte i ser més competitiu.

Tipus de Ecommerce

Existeixen diferents tipus de comerços electrònics actualment. Podem distingir entre el públic de destí i el model de negoci.

Públic de destí

  • B2C (Business to Consumer): dirigits directament al consumidor final. És el tipus més freqüent.
  • B2B (Business to Business): són ecommerce el públic de destinació del qual són altres empreses.
  • C2C (Consumer to Consumer): aquest tipus de negoci online ha crescut gràcies a l’augment de la compravenda per internet. Es tracta de consumidors que venen directament altres consumidors amb l’ús d’aplicacions especialitzades en la matèria.

 En funció del model de negoci

  • Botiga online pròpia: el model més senzill, consisteix senzillament en una versió digital de les botigues físiques de la marca, que ven productes propis. Pot ser un negoci exclusivament online, o bé disposar tant de comerç electrònic com de botigues físiques.
  • Marketplace: Es tracta d’una macrobotiga que inclou diversos venedors com per exemple Amazon.
  • Dropshipping: de cara al client, un dropshipping no es diferencia d’una botiga en línia estàndard. Però en comptes de gestionar el seu propi inventari, el venedor es limita a mostrar i promocionar els productes i és un tercer el que s’encarrega de fer els enviaments.
  • Afiliat: el model d’afiliació és recórrer a tercers perquè promocionin els productes o serveis a canvi d’una comissió. L’afiliat col·loca enllaços per referir el client a l’altra botiga, on es tanca la venda.
  • Subscripció: en lloc de vendre productes o serveis de manera individual, en aquest cas el que es busca és que els consumidors contractin un opció de membre mensual i rebin productes a domicili de manera periòdica.

Aquest negoci és tan atractiu perquè es pot fer les 24 hores del dia. Et permet accedir a productes i serveis ràpidament, amb la possibilitat de vendre no només en una àrea delimitada, sinó nacional i internacionalment.

A més, els nous serveis al client i les tecnologies permeten enviaments ràpids de manera que els usuaris no hauran d’esperar molt pel producte desitjat, sense comptar amb la gran diversitat de pagaments segurs disponibles.

Tot això sumat a que  hi ha l’oportunitat per fidelitzar clients, amb comunicacions efectives on l’usuari del portal pot plantejar inquietuds, queixes o deixar comentaris dels productes.

Troba el teu curs

En el curs de formació sobre comerç electrònic i botiga virtual que trobaràs en l’APP de Qdcursos assoliràs com a objectiu principal:

  • Presentar les formes de comercialització electrònica, dominant els paràmetres per a la venda en Internet, i valorar la incidència que té el comerç electrònic per a l’economia global i el desenvolupament empresarial.

Escriu el teu comentari