Un socorrista és una persona acreditada per vigilar, prevenir i garantir la seguretat dels banyistes a platges i piscines per tot el món.

Un socorrista té cada cop més oportunitats de treball. Avui dia, la majoria de noves urbanitzacions disposen de piscina que requereixen l’atenció d’un socorrista. També hem vist proliferar poliesportius, i un altre tipus de centres, com ara residències i centres de gent gran, que també ofereixen activitats aquàtiques als seus usuaris.

El fet de tenir més oportunitats de feina no ens ha de fer pensar que es pot ser socorrista de qualsevol manera. Per aquest motiu, els cursos de formació de socorrisme tenen una demanda molt alta durant l’època d’estiu. La feina de socorrista en depèn la seguretat i fins i tot la vida de totes les persones que estan sota la seva vigilància, per la qual cosa s’ha de tenir una excel·lent formació per desenvolupar la feina amb les millors garanties.

La tasca d’un socorrista a una piscina, a la platja o qualsevol espai natural, és vetllar per la seguretat dels banyistes i de totes les persones que acudeixin a aquesta instal·lació. Les tasques d’un socorrista són la prevenció, la vigilància i el rescat; per tant, han de vetllar perquè es compleixin les normes de seguretat i convivència a la zona de bany per tal d’evitar un accident i, en cas de necessitat, rescatar un ofegat o un banyista en problemes i actuar com a primer intervinent en l’atenció de l’emergència.

Característiques d’un bon socorrista

  • Preparació Física: La forma física ha de ser excel·lent ja que qualsevol persona necessita la seva ajuda s’ha de respondre en qüestió de segons.
  • Evita distraccions: La feina és estar vigilant perquè no passi res i que, en cas que passi un accident, s’actuï immediatament. Per tant, els cinc sentits han d’estar pendents del que sorgeix al voltant.
  • Nedar és important i nedar bé és fonamental: S’ha d’entrenar com un gran nedador per poder arribar a temps. Practicar tots els estils de natació i utilitzar la taula per enfortir les cames i fer una bona puntada de peu és fonamental. Buscar un entrenador certificat és una bona opció per millorar la tècnica i poder nedar més ràpid durant més temps.
  • Preveu possibles perills i controla’ls especialment: Quan s’ocupa el punt de vigilància, s’ha de localitzar prèviament tots els possibles punts de risc o zones ocultes a la vigilància i tenir-les en compte per supervisar.

Un socorrista ha d’estar format i entrenat per realitzar de forma efectiva les principals maniobres de primers auxilis, saber com fer petites cures de talls o esgarrapades o com actuar en cas de xoc anafilàctic.

Entre les actuacions principals d’un socorrista s’inclouen la reanimació cardiopulmonar (RCP) en cas d’aturada cardiorespiratòria (PCR) o la maniobra de Heimlich per desobstruir les vies respiratòries en cas d’ennuegament.

L’actual legislació també obliga a la realització de cursos específics per a RCP i cursos específics per a la utilització del Desfibril·lador Extern Semiautomàtic (DESA). Per això, han de comptar amb la formació homologada específica com a personal no mèdic acreditat.

En el curs de formació de Socorrisme que trobaràs en l’APP de Qdcursos assoliràs el certificat oficial per treballar com a socorrista.

Escriu el teu comentari